Kategorie: Wszystkie | O mie | Okazyjne zdjęcia | Robótki ręczne | Wypieki
RSS
sobota, 19 kwietnia 2014

Minął już ponad rok od pierwszego wpisu, wiele się przez ten czas zmieniło w moim życiu. Mimo wszystko, postanowiłam powrócić do moich ulubionych przyborów i nadal zamierzam publikować swoje wyroby.

Przed okresem wielkanocnym zrobiłam wiele ciekawych jajek i ozdób świątecznych. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć.

~~~Życzenia Wielkanocne~~~

Życzę Wam, Kochani,
Aby te Święta Wielkanocne
wniosły do Waszych serc
wiosenną radość i świeżość,
Pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. :)

1)

jajka dziergane

2)

jajka dziergane

3)

jajka dziergane

4)

koszyczki z kordonku

5)

jajka dziergane

środa, 03 lipca 2013

Dla mnie lato jest okresem robienia przetworów, w związku z tym mam mniej czasu na robótki i prowadzenie blogu.

Dzisiaj dla mojej rodziny zrobiłam pierogi z czereśniami. Porady dotyczące zarabiania ciasta na pierogi znajdują się na: http://bit.ly/164ZvV6

1)

czereśnie

2)

pierogi z czereśniami

3)

pierogi z czereśniami

4)

pierogi

5)

obiad z czereśni

6) Kompot z czereśni

przetwory z czereśni

 


wtorek, 18 czerwca 2013

Ostatnio obchodziłam imieniny, na które upiekłam ciasta. Jednym z nich było ciasto biszkoptowe z masą budyniową i truskawkami. 

Ciasto składa się z: biszkoptu, masy budyniowej, bitej śmietany z galaretką, dwóch galaretek truskawkowych oraz truskawek.

1. Przepis na biszkopt:

Składniki:

- 6 jaj,

- 1 szklanka cukru kryształu,

- 1 szklanka mąki,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Wylać na formę do pieczenia.

4. Piec w temp. 160-180oC około 30-40min.

2. Przepis na masę budyniową:

Składniki:

- 2 budynie waniliowe,

- 1 kostka masła,

- ok. 1/4 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

Ugotować budyn z mniejszą ilością mleka, niż podane na opakowaniu, następnie wystudzić. Jedną kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo wystudzony budyń. Aby masa była puszysta można dodać 2 łyżki mleka.

3. Przepis na bitą śmietanęz z galaretką:

Składniki:

- 2 śnieżki,

- 1 galaretka o smaku według uznania.

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklance wody, śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, gdy galaretka zacznie tężęć, wlać do śnieżki i wymieszać.

4. Przygotowanie galaretek:

2 galaretki ( truskawkowe ) rozpuścić według przepisu i odstawić do ostygnięcia.

 

Przełożenia placka:

Biszkopt przekroić na pół, w środek nałożyć masę budyniową. Na jego wierzch wylać bitą śmietanę ( przepis numer 3 ), poukładać gęsto truskawki i na końcu zalać tężającą galaretką truskawkową. Życzę smacznego

1)

ciasto truskawkowe

2)

ciasto truskawkowe

3)

ciasto truskawkowe

4)

ciasto truskawkowe

5)

ciasto truskawkowe

 

 

 

niedziela, 09 czerwca 2013

Nadchodzi sezon truskawkowy. W związku z czym nasz niedzielny obiad był typowo truskawkowy. Kompot z truskawek i pierogi. 

Zarabiając ciasto na pierogi polecam do mąki i jajek dać letnią wodę z kilkoma kroplami oliwy, wówczas ciasto jest sprężyste. Do wrzątku również dodaję kilka kropel oliwy, dzięki czemu pierogi się nie sklejają. Nie wymagają dodatku masła. Moja rodzina bardzo je lubi ze śmietaną i cukrem, polecam i życzę smacznego :).

1) Kompot

kompot

2) Ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

3)

pierogi

4)

pierogi

5) Truskawki

truskawki

6) Wszystko w komplecie

gotowy obiad

niedziela, 02 czerwca 2013

Ostatnio udało mi się wykończyć dawno rozpoczęte prace, do których ciężko było mi się zabrać. W końcu zmobilizowałam się i wykończyłam je. Wykorzystałam do tego drukowane już obrazki, haftując kolorową muliną. Mam zamiar oprawić je w ramki i powiesić na ścianie. 

1)

obrazek haftowany

2)

obrazek haftowany

3)

obrazek haftowany


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Flag Counter
Katalog zdrowie

Gada teraz:
Dodatki na bloga


Kontakt
Adres e-mail: jolanta.kut@vp.pl